Stap vijf

Wij hebben tegenover onze Hogere Macht, onszelf en een medemens de eigenlijke aard van wat wij verkeerd hebben gedaan toegegeven.
Gesloten
Bericht
Auteur
Anna
Site Admin
Berichten: 18535
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Stap vijf

#1 Bericht door Anna » di mar 30, 2010 2:28 pm

Stap 5

We hebben tegenover God, onszelf en een medemens de eigenlijke aard van wat we verkeerd hebben gedaan toegegeven.

In de vierde stap hebben we de balans opgemaakt. Dat is een momentopname. Wie deze stap vaker zet, ontdekt dat de balans voortdurend in beweging is. Niet alleen omdat we nieuwe balansposten ontdekken, maar ook omdat we ze steeds anders beoordelen.

We ontdekten dat we feiten misschien heel aardig op een rijtje konden zetten, maar hoe we feiten ervaren is een heel andere zaak.
Er met een ander over praten is een noodzaak. Niet omdat een ander het moet weten of om de nieuwsgierigheid te bevredigen, niet om vergeving of straf te krijgen. Nee, het is noodzakelijk voor jezelf. Als je niet praat, slaan je gedachten snel op hol: of alles wordt veel te groot en te zwaar, of we praten zo in onszelf dat we alles 'logischerwijs' wegredeneren.

Eerder zijn wij kunstenaars geworden in het oppotten en opzouten van alles wat ons dwars zat. Het werd onze tweede natuur en we hadden niet in de gaten welke gevolgen dat had voor ons lichaam en onze geest.
Door er met een ander over te praten moet je woorden geven aan gedachten. Gedachtestromen zijn immers moeilijk te kanaliseren. Woorden moet je kiezen, woorden zijn exacter. De ander kan, als je op hol dreigt te slaan even een time-out inlassen, zodat je weer met beide benen op de grond komt te staan. Als je jezelf schoon aan het praten bent, kan de ander je even terug bij de les halen.

De vijfde stap is de stap van openheid en eerlijkheid. Bij de eerste stap moesten wij toegeven dat onze obsessie ons leven stuurloos had gemaakt. De vijfde stap geeft een nieuwe opdracht: toegeven aan een ander dat we zelf zwakheden hebben.

Je kunt je vertrouwen schenken aan iemand binnen of buiten de groep. Groepsleden kennen de denkwijze van een relatieverslaafde, de trucs en tranen, de schaamte en vernedering, de listen en lagen, uit eigen ervaring. We hebben, in grote lijnen, allemaal gelijksoortige ervaringen. We kennen de pijn en angst, maar ook de vreugde van het loslaten en de onderliggende verbondenheid.

Deze stap geeft ruimte. Je krijgt een ander, meer realistisch beeld van jezelf en je ruimt je geheimen op. Je krijgt het gevoel vrijer te kunnen leven. Je krijgt de mogelijkheid om je leven op te bouwen.

We ontdekten: hoe 'groter' we ons in het verleden maakten, des te 'kleiner' werden we. In de vijfde stap maken we ons 'klein' en worden we 'groot'.

Gesloten