Stap zes

We zijn volkomen bereid onze Hogere Macht al deze karaktergebreken van ons weg te laten nemen.

Gesloten
Bericht
Auteur
Anna
Site Admin
Berichten: 18532
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Stap zes

#1 Bericht door Anna » di mar 30, 2010 2:29 pm

Stap 6

Wij waren volkomen bereid om God al deze karaktergebreken te laten wegnemen.

Kunnen we onszelf veranderen? We zijn overgevoelig voor partners en problemen. We zijn verslaafd aan emotionele pijn. We zijn dat heel normaal gaan vinden, omdat we niets anders gewend waren.
Telkens weer levert ons eigen handelen ons willoos over aan onze kwaal: de relatieverslaving. Dat weten we nu. In de vierde stap maakten we onze inventaris op. Welke negatieve houding hadden we ontwikkeld in de tijd dat we obsessief met onze relatie bezig waren?

In de zesde stap vragen we ons af hoe het er nu mee staat. Zelfonderzoek is een van de moeilijkste opgaven. Maar al te gemakkelijk vervallen we in zelfmedelijden (het lukt me nooit) of in arrogante zelfoverschatting (vanaf vandaag wordt alles anders).

Ons karakter veranderen is niet mogelijk, maar we kunnen wel onderzoeken waar onze mogelijkheden en onze beperkingen liggen. Als we daar inzicht in krijgen, kunnen we langzaamaan nieuwe normen en waarden ontwikkelen. Het is moeilijk om dat op eigen houtje te doen. We kunnen het ook niet uit een boekje halen, niemand kan ons vertellen hoe we het moeten doen. Er zijn geen voorschriften en regeltjes voor.

We hebben ondervonden dat we voor een beter begrip van onszelf een hogere macht, of zo je wilt de groep, nodig hebben. We kunnen een nieuwe manier van leven ontwikkelen door naar de groep te gaan. In de groep vertelt ieder week na week een stukje van haar eigen verhaal, van haar eigen zoeken, van haar eigen ontdekken. Door naar elkaar te luisteren leren we stukje bij beetje hoe we kunnen zoeken naar een nieuwe manier van leven, leren we waar de strikken en valkuilen liggen. Leren we bovenal dat we dat zelf moeten doen, maar dat we dat niet alleen kunnen. We hebben daar een hogere macht bij nodig, in welke vorm dan ook.

De anderen kunnen we niet veranderen. De omstandigheden kunnen we maar ten dele veranderen. Wat we wel kunnen is aan onszelf werken. Het komt er niet op aan hoe snel we gaan. In de zesde stap is het van belang dat we bereid zijn te zoeken naar de meest geschikte houding om een nieuw leven te beginnen.

Gesloten