Stap acht

Wij hebben een lijst aangelegd van alle mensen die wij verdriet hebben gedaan en schade hebben toegebracht, en zijn nu bereid dit bij hen allen goed te maken.

Gesloten
Bericht
Auteur
Anna
Site Admin
Berichten: 18532
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Stap acht

#1 Bericht door Anna » di mar 30, 2010 2:38 pm

Stap 8

We zijn ons ervan bewust dat we, naast onszelf, ook anderen veel verdriet hebben gedaan en verwaarloosd dan wel gekwetst hebben. We zijn nu bereid om het goed te maken.

Een nieuw leven opbouwen doe je in de samenleving, tussen mensen. Door onze leefwijze hebben we mensen in onze omgeving verwaarloosd dan wel gekwetst en daarmee verdriet gedaan.

Vaak mensen die het meest nabij waren en die veel voor ons betekenden. Het verdriet ontstaat vanuit dingen die we gedaan hebben, maar ook uit zaken die we hadden kunnen doen, maar hebben nagelaten.
Als we niet bereid zijn om het goed te maken, zullen we altijd bang blijven sommige mensen te ontmoeten. Die angst geeft een ongezonde spanning.

Het draait om bereidheid. We moeten nu niet blind op mensen afstormen om het goed te maken, dat levert vaak nog meer schade op.
De bereidheid hebben, betekent dat je weer verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en voor je daden; voor je heden en je verleden.
Dat verandert je relatie tot de mensen in je omgeving. Het maakt je opener en eerlijker.
Mensen zullen je daarom anders benaderen. Wat niet betekent dat iedereen nu meteen staat te juichen en dat iedereen je meteen vertrouwt. Je kunt immers de ander niet veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen.

Vertrouwen kun je niet eisen of afdwingen, je kunt alleen maar betrouwbaar zijn!

Gesloten