Stap negen

Wij hebben waar dat mogelijk was alles goedgemaakt met al deze mensen, tenzij dat henzelf of anderen leed kon berokkenen.
Gesloten
Bericht
Auteur
Anna
Site Admin
Berichten: 18442
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Stap negen

#1 Bericht door Anna » di mar 30, 2010 2:53 pm

Stap 9

Waar mogelijk, hebben we het bij de mensen die we verwaarloosd of gekwetst hebben goed gemaakt en gaan we anders met hen om, tenzij dit hen of anderen zou krenken.

Alleen al de bereidheid om het goed te maken, geeft ruimte. Geeft inhoud aan je verantwoordelijkheidsgevoel. In een aantal gevallen zal je het ook daadwerkelijk moeten doen! Vóór je daaraan begint, is het goed om dit eerst te bespreken met iemand die je vertrouwen heeft gewonnen.

In veel gevallen zal de ander blij zijn dat je komt en zich oprecht verheugen in je herstel. In een aantal gevallen kun je het maar ten dele of zelfs helemaal niet meer goedmaken. Dat kan verdrietig zijn, dat kan je pijn doen, dat kan teleurstellend zijn. Maar je heb een daad gesteld. Je hebt je verantwoordelijkheid genomen en dat sterkt je zelfrespect.

Er is wijsheid en een zekere afstand nodig om te kunnen beoordelen of het 'goed maken' niet nog meer schade aan de ander oplevert. Maar het is ook een makkelijk vluchtweggetje om dit argument te gebruiken als je eigenlijk te bang bent. Er goed over nadenken en het openhartig bespreken met iemand die je vertrouwt, is een welgemeend advies.

Je kunt je wellicht voorstellen dat door het goedmaken van jou, anderen in een kwaad daglicht komen te staan. Het is mogelijk dat door hetgeen jij zegt je bij een ander oude wonden openrijt. Een zorgvuldige afweging is dan nodig.

Maar houdt goed voor ogen ….. niet alles is te herstellen, sommige relaties, sommige zaken zijn voorgoed verloren. Maar onze ervaring is, dat wie een leven opbouwt zonder relatie-obsessie, veel en veel meer krijgt dan ooit verwacht mocht worden.
Het zijn vaak andere relaties, andere zaken dan waar we op gerekend of op gehoopt hadden.

Sta echter open voor het nieuwe, staar je niet blind op het oude.

Gesloten