Stap tien

Wij zijn doorgegaan met het opmaken van een persoonlijke inventaris en hebben steeds
als we iets verkeerd deden dat direct toegegeven.

Gesloten
Bericht
Auteur
Anna
Site Admin
Berichten: 18532
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Stap tien

#1 Bericht door Anna » di mar 30, 2010 3:05 pm

Stap 10

We maakten er een gewoonte van onszelf te onderzoeken en erkenden de fouten die we hadden gemaakt.

Stoppen met het richten van je leven op de ander en daarvoor in de plaats je leven anders organiseren en het richten op jezelf, is een ingrijpende ervaring, maar het is het begin. Oude fouten, je oude manier van leven, liggen op de loer.

Je oude gedrag kan zo weer je leven insluipen; je bent er immers in de loop van de jaren zo vertrouwd mee geraakt en je bent van huis uit niet anders gewend. Het obsessief bezig zijn met je relatie is een ritueel geworden waar je eveneens verslaafd aan kunt raken.

Een van de gevaren is dat je terugvlucht in je oude gedrag en dan is relatieverslaving maar een klein stapje.
Kijk dus voortdurend kritisch naar jezelf, stel geen te hoge eisen aan jezelf en, vooral, praat er in de groep of met een groepslid over.

Het is niet erg om fouten te maken, het is zelfs onvermijdelijk. Maar zodra je het merkt of een ander maakt je ervan bewust, erken ze en sla een andere weg in.

Behalve dat we van onze fouten kunnen leren, leren we ook open te staan voor de mening van anderen. Niet om klakkeloos te doen wat anderen zeggen, maar om de visie van anderen te betrekken in je eigen overwegingen.

Gesloten