Dr. Ramani - 9 verschillende manieren waarop narcisten je straffen

YouTube video's, de links en vertaling van de gesproken tekst.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Anna
Site Admin
Berichten: 18477
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Dr. Ramani - 9 verschillende manieren waarop narcisten je straffen

#1 Bericht door Anna » wo feb 15, 2023 4:43 pm

https://www.youtube.com/watch?v=bDQa-q5Se4w

Dr. Ramani '9 different ways narcissists lash out at you'.

9 verschillende manieren waarop narcisten naar je uithalen.

Laten we het hebben over de 9 verschillende manieren waarop narcisten je straffen.

Straffen is een klassiek onderdeel van narcistische relaties. Narcisten straffen je als ze denken dat je hen bekritiseert. Ze straffen je als je een behoefte uit. Ze straffen je als je iets zegt van hun ongepaste gedrag. Ze straffen je als je hen probeert feedback te geven. Straf is een gegeven in narcistische relaties, in welke vorm dan ook. In een narcistische relatie zweeft er altijd een straf boven je hoofd, wachtend op één verkeerde beweging. Omdat wraak zo'n klassiek onderdeel is van het narcistische patroon, een soort manier om ego verwondingen te wreken - is het straffen een manier voor hen om controle te houden en ervoor te zorgen dat je altijd heel goed uitkijkt wat je zegt en doet.

Laten we dit nader bekijken.
1) De eerste manier van straffen is je dingen onthouden. Dit kan op vele manieren. Doodzwijgen, tegenwerken (stonewalling), korte botte antwoorden, niet vertellen wat ze doen maar het gewoon doen, je aan je lot overlaten zonder communicatie, je informatie en affectie onthouden. Ze onttrekken zich van je en dat is hoe ze je straffen. Je zou kunnen denken, dit is lekker rustig, maar als je er in zit voelt het vreemd en gespannen. Vooral als er ook andere mensen en/of kinderen in huis zijn of in de situatie. Ze onthouden je van alles en het wordt een spelletje. Ze saboteren iedere vorm van samenwerken, bijv. jij hebt gekookt en hij bestelt dan eten, ondanks dat je hebt gezegd dat je zou koken. Je moet er de hele tijd aan trekken om informatie te krijgen, of überhaupt contact met hem te krijgen. Dat is hoe ze controle houden en naar je uithalen. Hij gedraagt zich als een klein kind dat zegt: 'ik ga niet naar school vandaag!' Oké, loop om hem heen en laat hem school missen vandaag.

2) De tweede manier waarop ze je straffen is woede. Dit kan in allerlei gradaties van luidruchtige boosheid tot geweld. Als ze boos op je zijn kan dat luidruchtig zijn en heel chaotisch en beangstigend. Dit is een heel normaal verschijnsel bij narcisten, hoewel niet alle narcisten dit gedrag vertonen. Het is alsof het voor sommigen te chaotisch en uit de hand gelopen eruitziet. Die zullen meer het passieve agressieve gedrag vertonen en vernederen, dat soort gedrag. Ze willen er niet zo ontregeld uitzien. Maar als het een woede uitbarsting is die lijkt te gaan escaleren, zorg dan voor een veiligheidsplan. Er is geen manier om daarmee om te gaan, of acceptatie die het makkelijker maakt. Het geeft veel onrust en stress en gaat uiteindelijk ten koste van je gezondheid. De woede is een manier om je te straffen, ook wanneer er geen woede uitbarsting is. Het betekent dat jij en iedereen om hen heen op eieren loopt.

3) De derde manier is, als ze passief agressief en nukkig worden. Dit lijkt op de onthouding, maar dit is niet het passief zijn van doodzwijgen, het is ook passief agressieve steken onder water geven, of kwetsende grappen maken ten koste van jou. Ze kunnen je bijv. zien worstelen met iets en op cynische toon zeggen: 'je bent kennelijk toch geen superwoman'. Of ze wachten tot de allerlaatste minuut om je naar het vliegveld te brengen, ondanks dat je heel duidelijk hebt gezegd hoe laat je wilde vertrekken, en zorgen ervoor dat je bijna je vlucht mist. En terwijl hij eerder al grapjes had gemaakt dat je zo vroeg weg wilde en genoeg tijd wilde hebben, bezorgt hij je nu een heleboel stress. Of van die kleine steken, dramatisch op de bank gaan liggen met zijn voeten omhoog en zeggen: 'kennelijk worden mijn bijdragen hier nooit gezien!' Of je vraagt hem iets te doen, of hij naar de winkel wil gaan om wat boodschappen te doen en hij zegt: 'er is niets wat een druk persoon als ik liever zou doen dan boodschappen!' Ze worden gewoon een ontzettend irritant iemand. En afhankelijk van de aard van jouw traumabinding kun je twijfelen tussen hem willen aanklagen, geruststellen, tegen hem schreeuwen of gewoon gaan liggen huilen, uit frustratie.

4) De vierde manier is publieke vernedering. Je bent uit met hem, met een groep vrienden, familie, misschien zelfs collega's, en dan gaat hij je beledigen en belachelijk maken, bijv. vertellen hoe je dronken onderuit ging op je broers bruiloft. Je voelt je afschuwelijk en probeert er een beetje luchtig over te doen en hopen dat ze er niet op doorgaan. Maar de narcist zal juist doorgaan, het is een soort machtsspelletje. De verstandige mensen in de groep zullen zien dat hij zich gedraagt als een eikel. Maar voor jou, dit moeten ondergaan omdat jij niet degene wilt zijn die moeilijk doet of een drama maakt, dus te moeten ondergaan dat jij belachelijk wordt gemaakt, betekent dat je dit nooit kunt winnen. Dit kan ook gebeuren als je bijvoorbeeld iets van het menu verkeerd hebt uitgesproken, wat hij dan belachelijk gaat maken op een zogenaamd grappige manier. Een andere manier waarop hij je publiekelijk belachelijk kan maken is door roddels te delen die jij in vertrouwen met hem hebt gedeeld. Of bij een familie diner tegen je zus zeggen: 'ik ben blij dat jullie zo goed met elkaar omgaan, want je zus vertelde me pas nog allemaal negatieve dingen over jou'. Dit is niet alleen vernederend, maar het kan ook je relaties met anderen kapot maken.

5) De nummer vijf manier om je te straffen is lastercampagnes. Het is niet genoeg voor hen om je gewoon te straffen. Ze hebben een leger nodig. Daarom gaan ze allerlei onwaarheden over jou delen op social media met iedereen die het maar wil horen. Ze doen het met net genoeg insinuaties en net genoeg onder de radar dat je hen waarschijnlijk niet op heterdaad kunt betrappen of erop aanspreken of aansprakelijk stellen, maar het kan genoeg doen om je reputatie of je relaties te schaden. Ze zullen 'flying monkey's' inzetten waarmee ze echt een schadelijke/negatieve invloed kunnen hebben op hoe mensen naar je kijken. En zoals ik al zei, het kan schade doen aan je relaties, maar het kan ook schade doen aan je carrière.

6) Een zesde manier om je te straffen is door middel van dreigementen en bedreigingen. Het bedreigende gedrag is misschien meer het terrein van de kwaadaardige narcist. Je kunt rekenen op een chronisch boven je hoofd zwevende dreiging. Ze rijden bijv. langs de plekken waar jij komt, of ze rijden langzaam langs je huis, of gebruiken nep accounts om je te stalken, of zeggen misschien zelfs dat je goed moet uitkijken. Ze kunnen dreigen met juridische stappen of enge sms-jes en e-mails sturen van nummers en adressen die je niet kent. Al die dingen dragen eraan bij dat de wereld voor je aanvoelt als een gevaarlijke plek. Je gaat je activiteiten beperken en je voelt je minder veilig in de wereld.

7) De zevende manier waarop ze je zullen straffen is door te pronken met hun nieuwe leven. Als de narcist je verlaat, hoezeer dat uiteindelijk ook het beste kan zijn wat je overkomt, zul je dat in het begin niet direct erkennen. Ze zullen je straffen door te pronken met hun fantastische nieuwe leven. Geweldige vakanties. Fysiek in goede vorm zijn en dat online op allerlei manieren ontkleed laten zien. En als dit een intieme relatie was, de ultieme steek in je hart zijn foto's van zijn nieuwe love-bombing situatie. Met opmerkingen erbij: 'ik wist niet dat ik zo'n love story zou kunnen hebben!', of 'dus dit is hoe liefde voelt!' Ze hebben hun nieuwe doelwit uitgestald zodat de hele wereld het kan zien. Als het een scheiding is, kunnen ze laten zien hoe vrolijk en gelukkig je kinderen zijn op een vakantie met hem. Als het familie van je is, kunnen het foto's zijn met grote smiles, op een familiereünie waar jij niet naartoe bent gegaan. Als het vrienden zijn, kunnen het foto's zijn van een feest waarvoor je niet was uitgenodigd, of een gezamenlijk avondje uit. Bedenk dan dat jij de realiteit kent. De foto's kunnen misschien pijnlijk zijn, maar jij weet hoe het zit.

8) De achtste manier waarmee narcisten je straffen is met geld. Narcisten straffen met geld, dat is wat ze doen. En meestal hebben ze meer geld dan de rest van ons. Als het om een scheiding gaat zal zijn advocaat waarschijnlijk meer krijgen dan zijn kinderen. Of een familie die jou uit een familiefonds zet. Als jij probeert weg te gaan of voor jezelf op te komen, zullen ze geld gebruiken als wapen. Het kan echt heel moeilijk zijn voor mensen in dit soort relaties die erkennen dat geld is waarom ze vast zitten. En eerlijk gezegd, als ik een dollar had gekregen voor iedere persoon die me heeft verteld over de financiële mishandeling die ze hebben ervaren na hun scheiding, of de periode van het stellen van grenzen, wat hen jarenlang heeft kapot gemaakt, dan had ik al dat geld kunnen geven aan de mensen die op die manier gestraft werden in narcistische relaties! Of het nou is in een scheiding waar zij zeggen dat ze je voor de rechter zullen slepen over de schoenveters van je kinderen, of een narcistische broer of zus die jou straft door een ouder te manipuleren om hen veel geld te geven als je een grens stelt naar die broer of zus. Een essentieel middel als geld gebruiken, vooral met mensen die financieel kwetsbaar zijn, dat gebeurt zo veel! En ze gebruiken het vaak om je te verleiden, en het dan weer terug trekken als je niet doet wat zij willen.

9) Een negende manier om je te straffen is de 'I told you so', 'zie je nou wel!' Ik zei het je toch, dat je het moeilijk zou krijgen zonder mij!

Straf is een onderdeel van iedere narcistische relatie. Wraak is een manier om hun ego te versterken. Als jij ze durft te dwarsbomen, bekritiseren, grenzen te stellen tegenover hen, of hulp hebt om de relatie werkelijk te beëindigen, zullen zij je dat betaald zetten. De straf kan net zo moeilijk voelen als de relatie, en dat kan ervoor zorgen dat mensen hun grenzen en hun afstand willen opgeven, alleen om het straffen te stoppen! En dat is precies wat de narcist fijn vindt. Om straf te gebruiken om je voor altijd als hun gevangene te houden.

Plaats reactie