Stap twaalf

Wij hebben, nu wij als gevolg van al deze stappen een spiritueel ontwaken hebben
ervaren, geprobeerd deze boodschap door te geven aan andere mensen met gelijksoortige problemen, en ons bij alles wat we doen en laten aan deze grondbeginselen te houden.

Gesloten
Bericht
Auteur
Anna
Site Admin
Berichten: 18535
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Stap twaalf

#1 Bericht door Anna » di mar 30, 2010 3:30 pm

Stap 12

Deze stappen leiden tot een bewuster leven, een wezenlijk deel van ons herstelproces is het proberen lotgenoten te helpen.

Mensen die hebben geleefd zoals wij, hebben in hun levensboek voor nogal wat zwarte bladzijden gezorgd. Een verleden waar we mee moeten leren leven.

Om ermee te leren leven, moeten we onze persoonlijke geschiedenis leren kennen en aanvaarden.

Door de vorige elf stappen en het erover praten in de groep hebben we nieuwe inzichten gekregen en groeit de acceptatie.

Ons verleden stelt ons in staat om lotgenoten te helpen. Je doet iets positiefs met je 'negatieve' verleden. Dat maakt je verleden waardevol, vanuit deze invalshoek zijn het geen lege, verloren jaren geweest.

En hoe kunnen we lotgenoten helpen?

Het allerbelangrijkste is, om tijdens de groepsbijeenkomsten jouw ervaringen eerlijk en open te vertellen. De ander leert ervan, voelt zich niet zo alleen met haar problemen. Bovendien kun je in persoonlijke gesprekken een klankbord zijn.

Door een ander te helpen, help je jezelf. Je wordt er zelf rijker, wijzer en gelukkiger van.

Gesloten